Wakaf Al-Quran Kini Lebih Yakin

Dengan platform patuh syariah dan setiap proses wakaf Quran dilaksanakan berlandaskan hukum shariah.

JAWATANKUASA SHARIAH WAKAFQURAN.MY
PENASIHAT SHARIAH

Dr. Taha Mohd Omar

Tentang Dr. Taha

Dr. Taha atau nama sebenar beliau Taha Bin Mohd Omar adalah seorang pemegang ijazah Doktor Falsafah dalam bidang Kewangan Islam dari Universiti Sains Malaysia.

Berasal dari Pulau Pinang, beliau telah menghafaz 30 juzuk Al-Quran di Madrasah Miftahul Irfan, Balik Pulau ketika berumur 15 tahun.

Beliau menerima gelaran Maulana dari Madrasah Arabiah Raiwind, Lahore Pakistan setelah menyempurnakan pengajian Ilmu Hadith dan Al-Quran selama 9 tahun (2001-2009).

Setelah berjaya meraih Naib Juara program Pencetus Ummah pada tahun 2015 di Astro Oasis, Dr. Taha terus giat mengacara rancangan-rancangan di kaca TV dan radio.

Dr. Taha juga menceburi pelabagai bidang lain seperti pendidikan awal kanak-kanak di Soleh School Cyberjaya. Juga memiliki perniagaan sendiri iaitu Cats Pyramid sebuah kedai haiwan di Cyberjaya, dan terbaharu memberi pendedahan dan info berkaitan pelaburan kripto melalui kelas di atas talian.

 

Sepatah Dua Kata “Wakaf Quran”

Dalam sepotong Hadith, Rasulullah SAW ada bersabda “yang terbaik dari kalangan kamu adalah mereka yang mempelajari Al-Quran dan mengajarkannya”. Manakala di dalam Hadith yang lain Rasulullah SAW juga telah bersabda bahawa “manusia yang terbaik adalah yang paling banyak memberi manfaat kepada manusia lain”.

Merujuk kepada kedua-dua Hadith ini, saya beranggapan bahawa ia adalah formula paling mudah untuk menjadi insan yang terbaik. Kerana bila kita mewakafkan Al-Quran kepada orang-orang yang memerlukannya, maka kita dapat meraih fadilat kedua-dua Hadith di atas.

Pertama, memberi manfaat kepada mereka untuk menimba ilmu dari Al-Quran dan yang keduanya pasti mereka juga akan menggunakan Al-Quran tersebut untuk membaca atau tujuan mengajar.

Justeru, saya sangat gembira kerana dapat menjadi sebahagian dari kumpulan pemikir di sebalik platform wakaf Al-Quran Al-Manar. Saya mendoakan Al-Manar terus berkembang dalam arena wakaf di masa hadapan. Ameen ya rob alamin.

PENASIHAT SHARIAH

Sheikh Dr. Zaharuddin Abdul Rahman

Dalam bidang kepatuhan Syariah dan pemerhatian halal yang dihormati, Profesor Adjung Dr. Zaharuddin Abd Rahman adalah wajah terkenal yang memancarkan pencapaian luar biasa yang patut dicontohi dan dipuji.

Sumbangan beliau yang luas kepada dunia pematuhan Syariah dan industri berkaitan halal yang menjangkau lebih 22 tahun merangkumi sumbangan yang tidak berbelah bahagi dalam pelbagai domain dalam arena tempatan – mengira institusi perbankan dan Takaful, syarikat korporat, pendidikan tinggi (universiti & kolej), F&B. segmen, industri kosmetik, teknologi pendidikan, syarikat telekomunikasi, Kerajaan Malaysia & GLC serta pengawal selia Malaysia (BNM & Suruhanjaya Sekuriti Malaysia).

Kemasyhurannya dalam kepatuhan Syariah dan kecekapan berteraskan halal telah membolehkannya untuk secara aktif menyampaikan ilmu asasnya di pentas Antarabangsa, menyentuh negara-negara seperti Singapura, Brunei, Arab Saudi, Qatar, Bahrain, Trinidad Tobago, United Kingdom dan Amerika Syarikat.
Pada masa ini, beliau ialah Pengarah Urusan Pengasas Kumpulan Syarikat Elzar, Elzar Shariah Solutions Sdn. Bhd., Myclass Technologies Sdn. Bhd., Prasekolah Islam Aaalim Aulad, MyDental Care, Shah Alam, Urban Mobility Asia dan syarikat solar PV, Suria and Sonne Sdn. Bhd. Beliau juga kini berkhidmat sebagai Profesor Adjung di Fakulti Perniagaan dan Perakaunan Universiti Selangor (UNISEL), sama seperti sebelum ini di Universiti Sultan Zainal Abidin (UNISZA).

Portfolio komprehensif Dr. Zaharuddin merangkumi pelbagai peranan utama untuk institusi kewangan Islam, termasuk:

 1. Ahli Majlis Penasihat Syariah Suruhanjaya Sekuriti Malaysia
 2. Ahli Jawatankuasa Syariah KWSP Malaysia
 3. Pengerusi Jawatankuasa Syariah PUNB Malaysia, MARA & Boustead Credit
 4. Pengerusi Jawatankuasa Syariah BNP Paribas
 5. Pengerusi Jawatankuasa Syariah Exim Bank Malaysia
 6. Pengerusi Jawatankuasa Syariah OSK Investment Bank
 7. Ahli Jawatankuasa Syariah al-Rajhi Bank Malaysia
 8. Ahli Jawatankuasa Syariah Standard Chartered Saadiq Malaysia
 9. Ahli Jawatankuasa Syariah Duetcshe Bank
 10. Ahli Jawatankuasa Syariah al-Rajhi Bank Malaysia
 11. Perunding Pakar Syariah Central Bank of Malaysia
 12. Perunding Syariah CIMB Islamic Bank
 13. Ulama Syariah Bursa Marketplace Malaysia
 14. Ahli Jawatankuasa Syariah Zurich Takaful Malaysia
 15. Ahli Jawatankuasa Syariah ACR Retakaful (Bahrain)
 16. Ahli Jawatankuasa Syariah BIMB Securities

Selain itu, Dr. Zaharuddin menjalankan pelbagai peranan di peringkat syarikat korporat, memegang jawatan kerajaan dan bukan kerajaan seperti:

 1. Penasihat Syariah Sidq Salam Malaysia
 2. Rakan Penyelidik International Shariah Research Academy (ISRA)
 3. Ahli Lembaga Pengarah Universiti Sultan Zainal Abidin (UNisZA) – di mana beliau juga merupakan Pengerusi Jawatankuasa Audit dan Risiko serta Ahli Jawatankuasa Kewangan & Pelaburan
 4. Ahli Lembaga Pemegang Amanah untuk Yayasan Pembangunan Ekonomi Islam Malaysia (YAPIEM) – di mana beliau juga merupakan Pengerusi Jawatankuasa Risiko
 5. Ahli Majlis Syura Pulau Pinang
 6. Ahli Majlis Fatwa Perlis
 7. Penasihat Shariah MARA
 8. Ahli Majlis Perundingan Kewangan Islam dibawah Kementerian Kewangan Malaysia
 9. Penasihat Shariah Onexox, Raffielinna Sdn. Bhd., Ana Edar, Lazz Marketing & Think Osem Sdn. Bhd.
 10. Penasihat Shariah ShariahScreener.com
 11. Penasihat Zakat Celcom Berhad
 12. Penasihat Shariah Exim Bank Malaysia

Dr Zaharuddin berkhidmat sebagai Asst. Profesor di Kulliyyah Ekonomi, Universiti Islam Antarabangsa Malaysia (UIAM) selama lebih sedekad. Beliau memperoleh Ijazah dari Universiti Malaya, MA dalam Syariah dari Universiti Al-Yarmouk, Jordan dan PhD dalam Pengajian Islam dan Kewangan dari University of Wales, UK (pengkhususan dalam Derivatif Islam dan Maqasid al-Shariah). Beliau juga merupakan Pelatih & Pensyarah Kewangan Islam Bertauliah oleh The Markfield Institute of Higher Education, United Kingdom.

Beliau telah berkhidmat dengan RHB Islamic Bank Ltd., Malaysia sebagai Pengurus Kanan Syariah & Pembangunan Produk; dan kemudiannya, menyertai Asian Finance Bank Ltd. sebagai Ketua (Naib Presiden) Pematuhan Syariah.

Setakat ini, beliau telah menulis lebih 23 buku dan artikel yang tidak terkira banyaknya mengenai Perundangan Islam dan Perbankan Islam, melebihi perkara-perkara Syariah yang lain, dalam jurnal – meliputi majalah tempatan & antarabangsa serta bahan teks untuk persidangan.

Sebagai Personaliti Jenama yang dinamik dan bersemangat dalam bidangnya, Dr. Zaharuddin kerap muncul dalam persada televisyen tempatan di saluran; contohnya di TV1, TV Alhijrah, TV3, TV9, Bernama TV dan Unifi TV. Beliau juga merupakan tokoh utama di radio, sering mendengar ceramah melalui Bernama Radio, IkimFm, Radio Klasik dan RTM Perlis yang aktif menyentuh pelbagai isu Syariah, khususnya yang melingkari transaksi komersial Islam,

Secara kolektif, laman media sosialnya, ‘DrZaharuddin’, mempunyai pengikut yang ramai kira-kira dua juta!

Sepatah dua kata dari Dr Zaharuddin (Elzar Shariah)

Assalamualaikum WBT. Sekalung tahniah kepada Manar Holdings Sdn Bhd kerana telah mewujudkan satu platform wakaf yang sistematik dan efektif dalam memudahkan ummah untuk bersedekah jariah yang menjanjikan ganjaran pahala yang berterusan dan mengalir kepada pewakaf buat selama-lamanya. Semoga platform ini akan terus memberi manfaat dan menyemarakkan syiar Islam keseluruhannya.